top of page
  • Yazarın fotoğrafıMetin Tiryaki

Candlebox: 25 Yıl ve Sonrası

Güncelleme tarihi: 1 Mar 2022

İlk Ortaya Çıkış


Candlebox, Kasım 1991'de Seattle'da kuruldu. O yıllar Grunge döneminin altın yıllarıydı ve Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden gibi pek çok alternatif rock grubu dünyanın dört bir yanındaki listelerde fırtına gibi esiyordu. Grup Kevin Martin (vokal ve gitar) ve Scott Mercado (Davul) tarafından Uncle Duke adıyla kuruldu. Kısa bir süre sonra Peter Klett (Gitar), Bardi Martin (Bass) gruba katıldı ve Midnight Oil'in bir şarkısına ithafen adını Candlebox olarak değiştirdiler. Seattle'da RKCNDY ve Farside gibi bazı ünlü kulüplerde sahne almaya başladılar ve seyirciler tarafından tanınmaya başladılar.


Maverick Records'a demo gönderdikten sonra bir anlaşma yaptılar ve 20 Temmuz 1993'te kendi adlarını taşıyan "Candlebox" albümlerini çıkardılar. Albümün ilk single'ı "Change", ikinci single "Far Behind" piyasaya çıktı. "Far Behind" hem ana akım hem de alternatif radyolarda büyük bir hit oldu ve albümün Top Ten listelerine girmelerini sağlayarak üç milyonun üzerinde kopya sattı. Albüm büyük bir başarı elde etti ve Change, You, Far Behind ve Cover Me gibi muhteşem şarkılarla dört platin aldı.


Grunge şirketlerinin aksine, üyeler Candlebox'ı bir grunge grubu olarak görmediler; kendilerini her şeyden çok bir rock and roll grubu olarak gördüler. Kevin Martin'in dediği gibi, "Grunge grubu olarak anılmaktan kesinlikle nefret ettim."


Yükseliş ve Uzun Sessizlik


Bir sonraki albümleri “Lucy” Ekim 1995'te piyasaya çıktı. İlk albümün başarısını kullanmak için biraz acele gibi görünüyordu, ancak hayranlar için hayal kırıklığı oldu ve ana akım medyanın çoğu tarafından görmezden gelindi. Yine de bazı iyi şarkılar sayesinde (Simple Lessons and Understanding) altın sertifikası aldı. 1997'de Mercado gruptan ayrıldı ve yerini Dave Krusen aldı.


1998 yılında “Happy Pills” piyasaya çıktı. Albüm It's Allright, 10.000 Horses ve Happy Pills gibi şarkılarla sınırlı bir başarı elde etti. Living Colour, The Flaming Lips, Our Lady Peace, Rush, Henry Rollins ve Metallica gibi gruplarla turneye çıktılar. Ayrıca Woodstock '94'te ana sahnede performans sergilediler ve bu dönemde David Letterman şovunda canlı performanslar yaptılar. Ancak grup için düşüş başladı, Krusen ve Bardin 1999'da ayrıldı, yerlerine Shannon Larkin ve Rob Redick geldi, ancak bundan sonra grup ertesi yıl dağıldı. Martin bir röportajda durumdan bahsetti: “Şirket tamamen kargaşa içindeydi. İlk single'ımızla radyoya gitmeden bir hafta önce, 1998'de Happy Pills'i çıkardığımızda, Maverick tüm radyo promosyon personelini ve tüm pazarlama ekibini kovdu. 35 kişi işini kaybetti, bir albüm çıkmıştı ancak onu pazarlayacak kimse yoktu. Kayıt bitince grubu dağıttık. Şirket beni sözleşmeli tuttuğu için bize geri tepti. Başladıklarında harika bir plak şirketiydi ama egolar araya girdi. İşte 35 milyon Allison Morrisette satan ve kahrolası kapıları açık tutamayan bir Şirket.”


Martin, Klett ve Mercado, 2006'da “Best Of Candlebox” derlemesinin yayınlanmasını desteklemek için bazı gösteriler için yeniden kuruldu. Bundan sonra grup 2008 yılına kadar uzun bir sessizlik içindeydi. 10 yıllık sessizlikten sonra müzik şirketlerini değiştirdiler. Silent Majority Group'tan 2008 albümü “Into the Sun” çıktı. Ancak albüm, yeniden bir araya gelmelerine rağmen grup için de hayal kırıklığı yarattı. Albümden dört yıl sonra grup, yeniden başarı elde etmeyi umarak “Love Stories & Other Musings”i üretti.


Love Stories & Other Musings


İlk albümün başarısından sonra grup, hem satışlarda hem de listelerde bir daha aynı başarıyı elde edemedi. 2012 albümünden bir çıkış beklediler, 14 şarkıdan oluşan “Love Stories & Other Musings”, son 5 şarkı (Far Behind You, Cover Me, Change ve Simple Lessons) grubun en popüler şarkılarının eklenmesiyle oluştu.

Albümün ilk şarkısı Youth in Revolt müthiş bir giriş oldu. Ardından “Sweet Summertime” ve “Believe In It” adlı iki güzel şarkı vardı, beğenebileceğiniz. Bu arada albümün en iyi şarkılarından biri olan “Believe In It” de grubun internet sitesinden ücretsiz olarak hayranların beğenisine sunuldu. “She's Come Over Me” güzel slow bir şarkı, “Lifelike Song” blues kokuyor ama diğer şarkılar hala vasat. İkinci gitarist Sean Hennesy'nin katılımıyla, kendisi ve Klett başarılı davul performansı ile çok uyumlu bir ritm yakalamışlar.

“Love Stories & Other Musings” ile Candlebox umut etmişti, ancak başarılı olduğu pek söylenemez. Bu albüm, birkaç güzel şarkıyla ileriye doğru küçük bir adımdı. Bunlara rağmen albüm müzik eleştirmenlerine göre vasat bulundu.


Disappearing in Airports


Son albüm yayınlanmadan önce grubun kurucuları Klett ve Mercado gruptan ayrıldı. Son iki albümde de yer alan Sean Henessy de 2015 yılında gruptan ayrılmış, orijinal kadrodan sadece Kevin Martin ayrılmıştı. Nisan 2016'da Pavement Record'dan çıkan “Disappearing in Airports”. Albümden iki single çıktı (Vexatious, Supernova), yine ortalama şarkılar ama son dört albümden daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.


25 Years And Still Rocking


Candleebox şu anda “25 Years And Still Rocking Tour” için yollarda ve son albümleri Disappearing in Airports'a ek olarak tüm albümlerinden şarkılar çalıyor.

Martin, “Bu tur, 25 yıldır bizi desteklemeye devam eden hayranlarımız için” diyor. "Yıllar boyunca onlar için çalmak benim için bir onurdu ve müziğimiz dinleyicilerimizde yankılanmaya devam ettiği için gerçekten şanslı hissediyoruz. Bunun için yola çıkmak için sabırsızlanıyoruz, bence insanlar büyük sürprizlerle karşılaşacaklar!”. Candlebox'ın Rolling Stones gibi 50 yıl var olduğunu düşünemüyorum ama belki bir 10 yıl daha iyi olurdu."


(Not: Bu makale şu adreste yayınlanmıştır: https://hubpages.com/entertainment/Musings-From-Candlebox )

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page