top of page
  • Yazarın fotoğrafıMetin Tiryaki

Arch Enemy – Deceivers (2022)

Güncelleme tarihi: 8 Mar 2022

Arch Enemy İsveçli bir Melodik Death Metal grubu. Grubun kurucusu Michael Amott Carcass, Candlemass gibi gruplarda gitar çaldıktan sonra, Carcass’ın dağılmasının ardından, 1995 yılında İsveç’in Halmstad şehrinde açtığı bir müzik marketi işletiyordu. Bu sıralarda kendi adına bir grup kurmaya karar veren Mike, ikinci gitarist olarak Armageddon gitaristi ve kardeşi olan Christopher Amott’u , bas ve vokalde John Liiva (Carnage), davulda Daniel Erlandsson’u (Eucharist) gruba dahil etti. 1996 yılında kurulan grupta şu an orijinal kadrodan sadece Ammot ve Erlandsson bulunuyor. İlk üç albümde yer alan Liiva (1996 Black Earth; 1998 Stigmata; 1999 Burning Bridges) yerini sonradan grubun popülaritesine büyük katkıda bulunan, en iyi kadın brutal vokallerden olan Angela Gossow’a bırakmıştı. 1999 yılında gruba basçı olarak katılan Sharlee D’Angelo ise hala grubun kadrosunda yer almaya devam ediyor. Gossow ile birlikte Wages of Sin (2001), Anthems of Rebellion (2003), Doomsday Machine (2005), Rise of the Tyrant (2007), Khaos Legions (2011) albümlerini çıkaran grubun popülaritesi de hızlı bir şekilde artmaya devam etmişti. En büyük hitleri ise ise 2014 yılında çıkardıkları ve aynı adlı muhteşem bir şarkıya imza attıkları War Eternal albümü oldu. Bu albümde Gossow ‘un yerine Kanadalı, rock müziğin en “ateşli hatun”larından sayılan Alissa White-Gluz bayrağı devralmıştı. White-Gluz Agonist adlı bir Extreme Metal grubunda yer almadan önce ilk çıkışını 2006 yılında Canadian Idol yarışma programında yapmıştı.


War Eternal bence de metal müzik tarihinin en iyi şarkılarından bir tanesi. Gitar rifleri ve Amott ile Cordle’ın ikili uyumu ile dikkat çeken şarkı, özellikle müthiş double gitar solosu ile tüm övgüleri hakediyor. Tabi şarkının gitar kısımlarında o albümde mühendis olarak yer alan aynı zamanda gitar ve klavye çalıp, bestelere de imza atan Nick Cordle’ın da büyük payı var. Albüm sonrasında gruptan ayrılan Cordle’ın yerini neyse ki yine bir gitar virtüözü olan Jeff Loomis (Nevermore) ile doldurdular ancak Cordle yine de büyük bir kayıp oldu grup için.


Loomis ile yaptıkları ilk , grubun onuncu albümü Will To Power 7 Eylül 2017’de piyasaya çıktı. İlk single The World Is Yours temmuz, The Eagle Flies Alone ise ağustos ayında piyasaya çıkmıştı. Amerika Billboard dahil tüm ülkelerde listeye giren albüm yine Melodik Death Metal tarzında başarılı bir çalışma olarak ses getirdi.


Bugüne geldiğimizde 21 Ekim 2021'de , yeni single'ları "Deceiver, Deceiver"ın müzik videosunun prömiyerini yaptı.10 Aralık 2021'de başka bir single olan "House of Mirrors" için bir müzik videosu yayınladılar. Özellikle 4 Şubat 2022'de yayınlanan Handshake With Hell adlı single Alissa'nın ilk kez yer alan clean vokalleriyle de çok beğenilerek kısa sürede üç milyon izlenmeye erişti. 27 Ocak 2022'de Arch Enemy, uzun zamandır beklenen 11. albümleri Deceivers'ı 29 Temmuz 2022 tarihinde yayınlayacaklarını duyurdu.


Her şeyden önce üç şarkı da birbirinden güzel, Amott ve Loomis'in gitar uyuları ve adeta birbirlerine nazire yaparcasına muhteşem soloları, basta d'Angelo ve davulda Erlandsson gruba aynı ahenk ve güzellikle katkıda bulunuyor. Öte yandan Alissa'nın ilk kez Arch Enemy'de gördüğümüz clean vokali de albüme övgünün ötesinde farklı bir renk katıyor. İlk 3 şarkıya bakarak albüm hakkında yorum yapabilir miyiz? Kesinlikle evet, diyebilirim ki, harika bir albüm geliyor...




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page