top of page
  • Yazarın fotoğrafıMetin Tiryaki

2017’nin En İyi Rock & Metal Şarkıları

Güncelleme tarihi: 1 Mar 2022

2017’nin son gününde, en iyi kitaplardan sonra, bu yıl en çok hangi şarkıları dinledim, hangi grupları sevdim diye bir liste yaparak seneyi kapatalım o zaman.


10. Pop Evil – Waking Lions : Pop Evil 2001 yılında Leigh Kakaty (Vokal) ve Dave Grahs (Ritm Gitar) tarafından kurulmuş. Çeşitli deşikliklerden sonra şu anda davulda gruba yeni katılan Hayley Cramer (eski davulcuları Joshua Marunde’yi enerjisi ve çılgınlığı ile çok beğenirdim, yazık oldu), basta Matt DiRito ve lead gitarda Nick Fuelling ile yollarına devam ediyorlar. Kendi adlarını taşıyan son albümleri şubat ayında piyasaya çıkacak olan grup Waking Lions şarkısını 30 Ekim’da piyasaya çıkardı. E tabi en beğendiğim gruplardan biri olunca da listeye alamadan duramadım. Pop Evil dinlemediyseniz mutlaka diğer şarkılarına bir göz atın. Özellikle Trenches, Deal With The Devil, Boss’s Daughter, Torn To Pieces, Footsteps gibi bir çok mükemmel şarkıya imza atan, çok sağlam bir Rock grubunu tanımış olursunuz.


9. Asking Alexandria – Where Did It Go: İngiliz Metalcore grubu bir yıl aradan sonra grubun kurucularından vokalist Danny Worsnop’un dönüşünü 15 Aralık’ta kendi adını taşıyan albümleri ile kutladı. Where Did It Go ise 25 Ekim’de piyasaya çıkmıştı. Beşinci albümleri olan grubun dikkat değer diğer şarkıları Black, Not The American Average, Moving On, I Won’t Give In, A Prophecy.


8. Adelitas Way – This Goes Out To You: 2006 da kurulan grup vokalist Rick DeJesus ve basçı Andrew Cushing dışında sabit bir kadro kuramamış. 20 Ekim’da piyasaya çıkan Notorious albümünde harika bir aşk şarkısına imza atmışlar. Diğer dikkate değer parçaları Ready For War, Invincible, Sick, Alive.


7. Five Finger Death Puch – Trouble: Bence son 10 yılın en iyi grubu 5FDP. Yeni albümleri Mayıs ayında piyasaya çıkacak olmasına rağmen iki şarkıları piyasaya çıktı bile. Bize de listeye koymak düştü haliyle. Her albümü ayrı güzel olan grubun Wash It All Away şarkısı geçen yılın en iyi şarkılarındandı. Gitarlarda Zoltan Bathory ve Jason Hook’un müthiş uyumuna, Jeremy Spencer’un atak davulları, Chris Cael’in bas gitarı ve Ivan Moody ‘nin müthiş vokali katılınca efsane bir grup çıkmış ortaya. Mutlaka dinleyin.


6. Of Mice & Men – Unbreakable: Ocak ayında yayınlanacak olan albümleri Defy’dan çıkan ilk şarkı. Sürekli vokalist değiştiren grup en sonunda pes etmiş son albümlerinde bas gitarist Aaron Pauley vokalde yer almış. Gayet de iyi olmuş.


5. Papa Roach – Born For Greatness: Popüler Amerikan Alternatif Metal gruplarından Papa Roach’un Crooked Teeth albümü Mayıs ayında piyasaya çıkmıştı. Yirmi yılı aşkın zamandır müzik yapan grupta işler yolunda görünüyor. Yeni albüm hazırlıkları da devam eden grubun Last Resort, Gravity, Scars, She Loves Me Not gibi bir çok hit olmuş şarkısı da mevcut.


4. Stone Sour – Fabuless: Efsanevi Slipknot vokalisti Corey Taylor’ın yan projesi Stone Sour. Bu grupla Haziran ayında çıkardığı Hydrograd albümü de gayet başarılı. Albümden çıkan diğer singlelar da (Song #3 ve Rose Red Violent Blue) güzel olmasına rağmen birini seçmek durumunda kaldım mecburen.


3. Parkway Drive – Bottom Feeder: Avustralyalı Metalcore grubunun 2015 yılında çıkan beşinci albümleri IRE’den çıkan son single. 2016 sonunda yayınlandığı ve bu yıl boyunca en sevdiğim şarkılardan olduğu için iltimas geçtim gruba 🙂 Şarkının klibi de çok başarılı. Önümüzdeki yıl çıkacak olan albümlerini de sabırsızlıkla bekliyoruz. Kendilerini Haziran ayında Graspop Müzik Festivalinde de izlemeye gideceğiz.


2. Arch Enemy – The Eagle Flies Alone: Arch Enemy İsveçli bir Melodik Death Metal grubu. Grup 1996 yılında kurulmuş. Gitarda Michael Amott (Carcass), vokal ve basta John Liiva (Carnage), davulda Daniel Erlandsson’dan (Eucharist) kurulan gruptan orjinal kadrodan sadece Ammot ve Erlandsson bulunuyor. İlk üç albümde yer alan Liiva (1996 Black Earth; 1998 Stigmata; 1999 Burning Bridges) yerini sonradan grubun popülaritesine büyük katkıda bulunan, en iyi kadın brutal vokallerden olan Angela Gossow’a bırakmıştı. 1999 yılında gruba basçı olarak katılan Sharlee D’Angelo ise hala grubun kadrosunda yer almaya devam ediyor. Gossow ile birlikte Wages of Sin (2001), Anthems of Rebellion (2003), Doomsday Machine (2005), Rise of the Tyrant (2007), Khaos Legions (2011) albümlerini çıkaran grubun popülaritesi de hızlı bir şekilde artmaya devam etmişti. En büyük hitleri ise ise 2014 yılında çıkardıkları ve aynı adlı muhteşem bir şarkıya imza attıkları War Eternal albümü oldu. Bu albümde Gossow ‘un yerine Kanadalı, rock müziğin en “ateşli hatun”larından sayılan Alissa White-Gluz bayrağı devralmıştı. White-Gluz Agonist adlı bir Extreme Metal grubunda yer almadan önce ilk çıkışını 2006 yılında Canadian Idol yarışma programında yapmıştı. War Eternal bence de metal müzik tarihinin en iyi şarkılarından bir tanesi. Gitar rifleri ve Amott ile Cordle’ın ikili uyumu ile dikkat çeken şarkı, özellikle müthiş double gitar solosu ile tüm övgüleri hakediyor. Tabi şarkının gitar kısımlarında o albümde mühendis olarak yer alan aynı zamanda gitar ve klavye çalıp, bestelere de imza atan Nick Cordle’ın da büyük payı var. Albüm sonrasında gruptan ayrılan Cordle’ın yerini neyse ki yine bir gitar virtüözü olan Jeff Loomis ile doldurdular ancak Cordle yine de büyük bir kayıp oldu grup için. Bugüne geldiğimizde, Loomis ile yaptıkları ilk , grubun onuncu albümü Will To Power 7 Eylül 2017’de piyasaya çıkmış durumda. İlk single The World Is Yours temmuz, The Eagle Flies Alone ise ağustos ayında piyasaya çıkmıştı. Amerika Billboard dahil tüm ülkelerde listeye giren albüm yine Melodik Death Metal tarzında başarılı bir çalışma.


1. Sixx A.M. – We Will Not Go Quietly: Sixx A.M. vokalde James Michael, basta Nikki Sixx, gitarda da DJ Ashba’dan oluşan bir hard rock grubu. Grubun adı da Sixx ve Ashba ile Michael’ın soyadlarının başharflerinden, aynı zamanda “Saat 6” ‘ya yaptıkları bir göndermeden meydana geliyor. James Michael şarkıcı ve müzisyenliğinin yanı sıra yapımcı, şarkı sözü yazarlığı ve mix de yapıyor. Çalıştığı grup ve sanatçılar arasında Kelly Clarkson, Alanis Morissette, Meat Loaf, Mötley Crüe, HammerFall, Scorpions, Hilary Duff, The Rasmus, Papa Roach, Trapt, American Bang, Saliva, The Exies, Deana Carter, Sammy Hagar, Lillix, Sarah Kelly, Taylor Momsen, Halestorm, Jack’s Mannequin, Brides of Destruction gibi pek çok isim sayılabilir. Hemen hemen tüm müzik aletlerini çalabilen Michael bir de solo albüm yapmış.

Gelelim grubun yıldızı DJ Ashba’ya. Tam adı Daren Jay Ashba (kısaca DJ ama radyo DJ’i değil) olan gitarist iki de solo albüme sahip. Addiction To The Friction (1996) ve Eli Roth’s Goretorium – Songs For The Demented Mind (2012) yıllarında yayınlanmış. Bunlar dışında kısa bir süre Bullet Boys ile çaldıktan sonra Beautiful Creatures ile de bir albüm yapmıştı. 2009 yılında Guns’n Roses’a katılan Ashba, 2015 de Sixx A.M. için grubu terk etti. Gerçi Slash’ın geri döneceği o dönem konuşuluyordu ama kendisi daha önce gruptan ayrıldı. Müthiş yetenekli ve karizmatik bir gitarist olan Ashba’nın kendisine ait bir kıyafet markası da bulunuyor. 2016 yılında peşpeşe çıkardıkları iki albüm ile Billboard listelerine girmeyi de başaran grup son yılların yeni-iyi rock grupları arasında yer alıyor. Özellikle Life Is Beautiful, Lies of the Beautiful People, Stars, This Is Gonna Hurt, We Will Not Go Quietly gibi şarkılarla da single listelerine girmeyi de başardılar.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page