top of page
  • Yazarın fotoğrafıMetin Tiryaki

Marty Friedman: Gitar Efsanesi Yoluna Solo Devam Ediyor.

Güncelleme tarihi: 1 Mar 2022


Erken Yaşam ve Cacaphony


Martin (Marty) Adam Friedman, 8 Aralık 1962'de Washington'da doğdu. 14 yaşındayken bir Kiss konserinin ardından gitar öğrenmeye karar verdi. Önceleri hippi bir gitar hocasından ders aldı ama kısa bir süre sonra hocanın derslerini sevmediği için bıraktı, sonra kendi kendine gitar öğrendi ve aslında bu da kendi tekniğini geliştirmesine yardımcı oldu. Çoğu gitaristin aksine Marty gitar çalmaya sağ eli avuç içi gitarın gövdesine paralel değil yukarı şekilde başladı . Gitar öğrenmeye başlayalı henüz bir ay olduktan sonra da kendisi dersler vermeye başladı.

18 yaşındayken Deuce adlı ilk grubunu ve kısa bir süre sonra bir speed metal grubu olan Hawaii'yi (eski adıyla Vixen) kurdu. 1983-85 yılları arasında 2 albüm ve 2 EP yayınladılar. Ve sadece bir albüm için Shout adlı bir grupta çaldı (1987, It Won't Be Long) 1986'da efsanevi Metal Müzik şirketi Shrapnel Records'un sahibi Mike Warney, Friedman'ı keşfetti ve onunla Jason Becker ile Cacophony adlı yeni bir grup kurmak için bir araya geldi. Friedman gibi, Becker de virtüöz bir gitaristti ve birlikte iki albüm kaydettiler, Speed ​​Metal Symphony (1987) ve Go Off! (1988). Grup, ikilinin uyumu, hızlı parçaları, melodik soloları ve tekniği ile dikkatleri üzerine çekti.

1989'da dağıldıktan sonra Friedman Megadeth'e katıldı ve Becker bir süre solo çalıştıktan sonra, David Lee Roth'un grubuna katıldı. Ne yazık ki 20 yaşındayken Becker'a ALS teşhisi kondu ve çalmayı bırakmak zorunda kaldı.

Marty Friedman in Megadeth

Marty Friedman in Megadeth



Megadeth Yılları


Grubu dağıttıktan sonra Friedman, gitarist arkadaşı Jeff Loomis'in verdiği bir tavsiye ile Megadeth'in seçmelerine katıldı. Loomis seçmeleri geçemediği için Friedman'a söylemeye karar vermişti. Dave Mustaine ile ilk tanışmalarında Mustaine saçını beğenmediği için onu kovunca saçını boyadıktan sonra ikinci kez seçmelere gitti.

Şubat 1990'da Megadeth'e resmen katıldı ve Eylül'de Rust In Peace albümünü çıkardılar. Albüm platin sertifikası aldı ve Grammy'nin En İyi Metal Performansı'na aday gösterildi. Rust In Peace, Hangar 18, Holly Wars gibi mükemmel şarkılarla büyük bir başarı elde etti. Hala Decibel, Kerrang gibi otoriteler ve dergiler tarafından tarihin en büyük metal albümlerinden biri olarak kabul ediliyor… ve Friedman'ın çaldığı Tornado Of Souls'un gitar solosu tarihin en iyi sololarından biri.


Megadeth'in (1992 Countdown To Extinction, 1994 Youthanasia, 1997 Cryptic Writings, 1999 Risk) dört albümünde yer aldı ve 2000 yılında gruptan ayrıldı. Ropörtajlara göre Mustaine'i agresif müzik yerine pop metal çalmakla suçladı. Müzikal farklılıkları olsa da Risk albümüne kadar bir süre çalmaya devam ettiler. O albümde her zaman olduğu gibi soloları Friedman'ın çaldığı Breadline adlı şarkının solosunu Mustaine Friedman'a haber vermeden değiştirince ipler koptu. Sonraki yıllarda Mustaine'e bu sorulduğunda, onun suçu olmadığını şfade ederek şöyle cevap vermiş: “Bu, Marty'nin solo yapmayı çok istediği bir şarkıydı. Ancak yapımcı soloyu beğenmediklerini söyledi. Tekrar yapmayı kabul ettim. Ama Marty gitmişti ve soloyu ben çaldım. Onlara Marty'ye söylemeleri gerektiğini söyledim. Böylece kontrol odasında oturuyorduk ve şarkı başladı. Herkes oradaydı, hepimiz heyecanlıydık ve mutluydum çünkü Marty'ye solodan bahsetmişlerdi. Böylece şarkı ortaya çıktı ve benim solom geldi. Dave Ellefson (Megadeth'in kurucu ortağı) ve ben Marty'ye baktık ve yüzünden gözyaşları aktı. Ben, -Aman Tanrım! Ona söylemedin!" Bu Friedman için Megadeth'in sonuydu.


Friedman, Megadeth ile çalarken, davulda grup arkadaşı Nick Menza ile 1992-96 yılları arasında üç solo albüm çıkardı.

Marty Friedman in Japanese TV's

Marty Friedman Japon Televisyonlarında



Solo yılları


Friedman, Cacophony ile bir konser için Japonya'ya gittiğinde Japonya kültüründen çok etkilenmiş, Megadeth'te ise Japonca ve kültürü öğrenmeye başlamıştır.


2003 yılında Megadeth ile çalmayı bıraktıktan sonra Friedman Amerika'yı terk etti ve yeni müzikal olasılıkları keşfetmeye başladığı Tokyo daimi ikametgahı oldu. Popüler bir kadın hard rock şarkıcısı olan Aikawa Nanase ile bazı konserler verdi. Friedman, Hebimeta-san, Rock Fujiyama ve diğer birçok TV şovunda konuk olarak yer aldı. Ayrıca halen Guitar World dergisi, Young Guitar dergisi (Japonya) ve Burrn Magazine için köşe yazıları yazmakta.


2012 yılında Japon çellist Hiyori Okuda ile evlendi. Bugüne kadar çoğunlukla Japon Pazarı için sekiz albüm çıkardı. 2014 yılında Inferno albümünde Jason Becker ile birlikte Horrors adlı bir şarkı yaptı. Son albümü Wall of Sound Ağustos 2017'de yayınlandı. Albümden şu ana kadar üç single (Whiteworm, Self Pollution, Miracle) yayınlandı ve albüm yetkililerden olumlu eleştiriler aldı. Friedman, Megadeth ve diğer gruplardan birçok teklif almasına rağmen hala solo gidiyor, kendi hayalini yaşıyor diyor.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page