top of page
  • Yazarın fotoğrafıMetin Tiryaki

Kötülüğün Psikolojisi - M. Scott Peck

Amerikalı bir psikiyatrist olan Dr. Morgan Scott Peck, asıl ününü ülkemizde de yayınlanan ve çok satan kitaplar arasında yer alan Az Seçilen Yol (The Road Less Travelled) (1978) ile yapmıştı.


Orjinal adı "People Of The Lie" olan bu kitap ise, Türkçe'ye "Kötülüğün Psikolojisi" adıyla çevrilmiş;içeriğine bakıldığında bunun pek de yanlış bir seçim olduğu söylenemez. Kuraldışı Yayınları 'ndan Göker Talay çevirisi ile yayınlanmış olan kitap 216 sayfadan oluşuyor. Yaklaşık 20 yıllık psikiyatri deneyiminin sonucunda kaleme aldığı bu kitapta, çalıştığı vakalar üzerinden örnekler vererek kötülük kavramını derinlemesine incelemeye çalışmış.


Son derece ilginç vakaların yer aldığı kitapta, kötülüğün kaynağına inmeye, farklı türleri analiz etmeye, bireysel ve grup kaynaklı kötülükleri örneklerle açıklamaya çalışan Peck, hatalarını ortaya koymaktan çekinmemiş, bazı vakaları yıllar süren seanslar sonucunda bile çözemediğini de samimiyetle itiraf da etmiş. Grup kaynaklı kötülükler bölümünde Amerika 'nın 1968 'de Vietnam 'da gerçekleştirdiği meşhur MyLai Katliamı üzerinden anlatmış. Sonuç olarak örnek vakalar ve seanslar üzerinden temel psikolojik terimler ve öğretiler yardımı ile son derece anlaşılır ve akıcı bir eser ortaya çıkmış.


 

"Özgürlüğün tam karşısında kötülük vardır."


"Sağlıklı ruh halini; adalet, insanlık ve başka insanları anlama ve sevme kapasitesi ile ölçeriz."


"Hayatın anlamı iyilik ve kötülük arasındaki mücadele ve iyiliğin kazanacağına duyulan inançtır."


"Kötülüğü yenmenin en etkili yolu onu irade sahibi, yaşayan bir canlı ile kuşatmaktır."


"Sağlıklı insanlar hata yaptıklarında davranışlarını gözden geçirir. ama kötü insanlar hatalarını kabul etmeyip bunun sorumluluğundan kaçarlar."


"Kötü olanlar sadece politikacı, lider, din adamı, iktidarı elinde tutan kişiler ve örgütler değil buna sesini çıkarmayan; taksitlerini düzenli ödeyip sadece günlük konforunun peşine düşen herkestir."




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page