top of page
  • Yazarın fotoğrafıMetin Tiryaki

Körlük – Jose Saramago

Güncelleme tarihi: 9 Mar 2022

İlginç konusunun yanı sıra anlatım tarzı ile de farklı bir roman Körlük. Daha önce Saramago okumayanlar için hiç karakter ismi olmadan, nokta, virgül dışında noktalama işareti kullanılmadan yazılmış kitap okunması zor, hatta bazen sıkıcı olabilir. Çağımızın en büyük yazarlarından kabul edilse de pek ısınamadığım bir yazardır Saramago. “Ölüm Bir Varmış, Bir Yokmuş” kitabını ilginç olsa da sığ bulmuş, “Yitik Adanın Öyküsü”‘nde (Dost Körpe’ye rağmen) ölesiye sıkılmıştım. Bu kitabı da çok sevdim desem yalan olur ama sonuçta okuduğum en iyi kitabı.


Roman ismi belirtilmeyen şehirde, trafikte kırmızı ışıkta beklerken bir adamın aniden “kör oldum” demesiyle başlayan beyaz körlüğün bulaşıcı hastalık gibi herkese yayılmasını ve sonrasında yaşananları anlatıyor. Yazım tarzı nedeniyle takip etmesi oldukça zor, yavaş ve dikkatli okuma, düşünme gerektiren bir kitap. Konuşma çizgisi ve isim kullanılmadığından zaman zaman kimin konuştuğu, ne dediği anlaşılmıyor.


2008 yılında aynı isimle, yönetmenliğini Fernando Meirelles’in yaptığı, başrolünde Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael Garcia Bernal’ın oynadığı filmi de çekilen romanı, edebiyat dünyasının büyük eserlerinden olsa da ben çok severek okuyamadım.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page